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Registros recuperados : 111 | |
1. | | BUSTAMANTE-SILVEIRA, M.; SIRI-PRIETO, G.; MAZZILLI, S.; CARRASCO-LETELIER, L. Carbon footprint of four bioethanol cropping systems in a temperate region. (Research Article). Biofuels. 2024. https://doi.org/10.1080/17597269.2024.2327154 Article history: Received 05 November 2023, Accepted 01 March 2024, Published online 18 March 2024. -- Correspondence:
Leonidas Carrasco-Letelier, Email: lcarrasco@inia.org.uy , Natural Resources, Production and Environment, Experimental...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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3. | | CARRASCO-LETELIER, L.; TERRA, J.A.; ROEL, A.; AYALA, W.; BORDAGORRI, P.; SERRON, N.; MARTÍNEZ, S.; JORAJURÍA, P. Huella ecotoxicológica de rotaciones de arroz con diferentes grados de intensificación. Sustentabilidad. Revista INIA Uruguay, Junio 2023, no.73, p.82-85. (Revista INIA; 73).Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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4. | | MONTOSSI, F.; LUZARDO, S.; DE BARBIERI, I.; BLUMETTO, O.; CIGANDA, V.; DEL CAMPO, M.; JAURENA, M.; DEVINCENZI, T.; CARRASCO-LETELIER, L.; BRITO, G.; CIAPPESONI, G.; BANCHERO, G. O81. Livestock ruminant production systems and value chains contributing towards a more sustainable world: opportunities and challenges. [conference abstract]. Animal - science proceedings, July 2023, Volume 14, Issue 4, Pages 595-596. https://doi.org/10.1016/j.anscip.2023.04.082 -- OPEN ACCESS. Article history: Available online 4 August 2023, Version of Record 4 August 2023. -- Corresponding author: F. Montossi. fmontossi@inia.org.uy -- Part of special issue: 11th International Symposium on the Nutrition of Herbivores (ISNH...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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6. | | TERRA, J.A.; FERNÁNDEZ, A.; CANTOU, G.; MARTÍNEZ, S.; CASTILLO, J.; MACEDO, I.; FERRANDO, L.; IRISARRI, P.; CARRASCO-LETELIER, L.; PÉREZ-PARADA, A.; ROEL, A. Integrated rice-pasture systems sustainability in Uruguay.* Panel: Plant component. In: IV International Symposium on Integrated Crop-livestock Systems; Bento Gonçalves (RS), Brazil, November 7-11, 2023. Conference Proceedings, Volume 1. pp.61-65. * Part of Project: Evaluation of the environmental sustainability of rice production systems, funded by ANII. -- Junto al IV ICLS se realizó el III Congresso Brasileiro de Sistemas Integrados de Produção Agropecuária y el VII Encontro de...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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7. | | ROEL, A.; MACEDO, I.; CASTILLO, J.; MARTÍNEZ, S.; CARRASCO-LETELIER, L.; AYALA, W.; TERRA, J.A.; FERNÁNDEZ, A.; FERRANDO, L.; IRISARRI, P.; PÉREZ-PARADA, A.; CANTOU, G. Sostenibilidad ambiental de los sistemas de producción arroceros. Arroz-Ganadería. Revista INIA Uruguay, Setiembre 2023, no.74 p.48-52. (Revista INIA; 74).Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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9. | | ZARZA, R.; CAL, A.; FORMOSO, D.; MEDINA, S.; REY, D.; CARRASCO-LETELIER, L. First delimitation and land-use assessment of the riparian zones at Uruguayan Pampa. Ecological Informatics, November 2022, Volume 71, 101781. doi: https://doi.org/10.1016/j.ecoinf.2022.101781 Article history: Received 4 May 2022, Revised 16 July 2022; Accepted 17 August 2022; Available online 25 August 2022; Version of Record 7 September 2022.
Supplementary data to this article can be found online at...Biblioteca(s): INIA La Estanzuela. |
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10. | | RESQUÍN, F.; FARIÑA, I.; RACHID, C.; RAVA, A.; DOLDÁN, J.; HIRIGOYEN, A.; INDERKUM, F.; ALEN, S.; OLMOS, V.M.; CARRASCO-LETELIER, L. Impact of rotation length of Eucalyptus globulus Labill. on wood production, kraft pulping, and forest value. IForest, 2022, volume 15, issue 1, pp. 433-443. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.3832/ifor4040-015 Article history: Received December 17 2021; Accepted August 08 2022; Published online October 2022. -- Corresponding author: Resquin, F.; Programa Nacional de Investigación Forestal, INIA-Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria,...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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11. | | BRAZEIRO, A.; TORANZA, C.; CARRASCO-LETELIER, L. (Ed.). Libro de Actas. [en línea] Tercer Seminario Internacional: Restauración del Bioma Pampa (Argentina, Brasil y Uruguay), 28-30 de setiembre de 2022. Modalidad: evento virtual sincrónico via zoom. Montevideo (UY): Facultad de Ciencias (Udelar), Facultad de Agronomía (Udelar), INIA, 2022. 110 p. LICENCIA: Licencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0) -- Instituciones organizadoras: El Seminario fue organizado por las Facultades de Ciencias y de Agronomía de la Universidad de la República...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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14. | | RESQUÍN, F.; BENTANCOR, L.; CARRASCO-LETELIER, L.; RACHID, C.; NAVARRO-CERRILLO, R.M. Rotation length of intensive Eucalyptus plantations: how it impacts on productive and energy sustainability. Biomass and Bioenergy, 2022, Volume 166, article 106607. doi: https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2022.106607 Article history: Received 11 April 2022; Received in revised form 31 August 2022; Accepted 18 September 2022; To be published November 2022.
Corresponding author: Fernando Resquin, Route 5 km 368, CP45000, INIA Tacuarembó, Uruguay. E-mail...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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15. | | BONIFACINO, S.; RESQUÍN, F.; LOPRETTI, M.; BUXEDAS, L.; VÁZQUEZ, S.; GONZÁLEZ, M.; SAPOLINSKI, A.; HIRIGOYEN, A.; DOLDÁN, J.; RACHID, C.; CARRASCO-LETELIER, L. Bioethanol production using high density Eucalyptus crops in Uruguay [Research article] Heliyon, January 2021, Volume 7, Issue 1, e06031. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e06031 Article history: Received 9 August 2020; Received in revised form 16 November 2020; Accepted 14 January 2021. Corresponding author. E-mail address: silvana.bonifacino@gmail.com (S. Bonifacino). Acknowledgements: The authors thank the...Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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20. | | CAFFARENA, D.; MEIRELES, M.V.; CARRASCO-LETELIER, L.; PICASSO-RISSO, C.; SANTANA, B.N.; RIET-CORREA, F.; GIANNITTI, F. Corrigendum: Dairy calves in Uruguay are reservoirs of zoonotic subtypes of Cryptosporidium parvum and Pose a potential risk of surface water contamination. (Frontiers in Veterinary Science, (2020), 7, (562), 10.3389/fvets.2020.00562) Frontiers in Veterinary Science, 2020, v.7, 604196. OPEN ACCESS. DOI: https://doi.org/10.3389/fvets.2020.604196 Article history: Received 08 September 2020; Accepted 09 September 2020; Published 29 October 2020.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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Registros recuperados : 111 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
30/09/2021 |
Actualizado : |
30/09/2021 |
Tipo de producción científica : |
Serie Técnica |
Autor : |
FERNÁNDEZ, G.; PEREZ, E.; PINTOS, P.; BLANCO, O.; PLAZA, P.; SISQUELLA, M.; PASTORE, A.; LADO, J. |
Afiliación : |
GERÓNIMO FERNÁNDEZ, Unión de productores y exportadores de frutas del Uruguay (UPEFRUY), Montevideo, Uruguay.; ELENA PEREZ FAGGIANI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PEDRO MAXIMILIANO PINTOS RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ORIBE BLANCO MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PILAR PLAZA, Servicio técnico Postcosecha. Instituto de investigación y tecnología agroalimentarias (IRTA), Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), Catalunya, España.; MARÍA SISQUELLA, Servicio técnico Postcosecha. Instituto de investigación y tecnología agroalimentarias (IRTA), Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), Catalunya, España.; ANDREA PASTORE, URUD’OR S.A., Montevideo, Uruguay.; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Red tecnológica sectorial para la innovación en postcosecha de frutos cítricos: principales resultados. [Innovation network in citrus fruit postharvest: main goals.] |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (Uruguay): INIA, 2021. Doi: http://doi.org/10.35676/INIA/ST.258 |
Páginas : |
48 p. |
Serie : |
(INIA Serie Técnica; 258). |
ISSN : |
1688-9266 |
DOI : |
e-ISBN 978-9974-38-459-0 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
RESUMEN - La industria citrícola uruguaya está orientada principalmente a la exportación de fruta fresca. El mercado internacional de cítricos es competitivo, dinámico y exige cambios permanentes. A nivel nacional se encontró una brecha importante entre los conocimientos generados y las tecnologías utilizadas por las empresas en el manejo postcosecha de frutos cítricos. Por ello surgió la iniciativa de conformar una Red Tecnológica Sectorial para la innovación en postcosecha de frutos cítricos (ANII, RTS_1_2016_1_127275).
ABSTRACT - The objective of the Uruguayan citrus industry is to export fresh fruit to different distant markets. The international citrus business is competitive, dynamic and demands permanent changes. In Uruguay, an important gap was found between the knowledge generated and the technologies incorporated by the companies in the postharvest handling of citrus fruits. For this reason, an inter-company network was created for innovation in postharvest of citrus fruits (ANII, RTS_1_2016_1_127275). |
Palabras claves : |
INVESTIGACIÓN ASOCIATIVA; MANEJO POSTCOSECHA; TRABAJO EN RED. |
Thesagro : |
CITRUS (652); INNOVACION; TECNOLOGIA DE POSTCOSECHA. |
NAL Tesauro : |
Citrus, innovación, investigación asociativa, manejo postcosecha, trabajo en red. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16027/1/st-258-2021.pdf
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Marc : |
LEADER 02147nam a2200325 a 4500 001 1062442 005 2021-09-30 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1688-9266 024 7 $ae-ISBN 978-9974-38-459-0$2DOI 100 1 $aFERNÁNDEZ, G. 245 $aRed tecnológica sectorial para la innovación en postcosecha de frutos cítricos$bprincipales resultados. [Innovation network in citrus fruit postharvest: main goals.]$h[electronic resource] 260 $aMontevideo (Uruguay): INIA, 2021. Doi: http://doi.org/10.35676/INIA/ST.258$c2021 300 $a48 p. 490 $a(INIA Serie Técnica; 258). 520 $aRESUMEN - La industria citrícola uruguaya está orientada principalmente a la exportación de fruta fresca. El mercado internacional de cítricos es competitivo, dinámico y exige cambios permanentes. A nivel nacional se encontró una brecha importante entre los conocimientos generados y las tecnologías utilizadas por las empresas en el manejo postcosecha de frutos cítricos. Por ello surgió la iniciativa de conformar una Red Tecnológica Sectorial para la innovación en postcosecha de frutos cítricos (ANII, RTS_1_2016_1_127275). ABSTRACT - The objective of the Uruguayan citrus industry is to export fresh fruit to different distant markets. The international citrus business is competitive, dynamic and demands permanent changes. In Uruguay, an important gap was found between the knowledge generated and the technologies incorporated by the companies in the postharvest handling of citrus fruits. For this reason, an inter-company network was created for innovation in postharvest of citrus fruits (ANII, RTS_1_2016_1_127275). 650 $aCitrus, innovación, investigación asociativa, manejo postcosecha, trabajo en red 650 $aCITRUS (652) 650 $aINNOVACION 650 $aTECNOLOGIA DE POSTCOSECHA 653 $aINVESTIGACIÓN ASOCIATIVA 653 $aMANEJO POSTCOSECHA 653 $aTRABAJO EN RED 700 1 $aPEREZ, E. 700 1 $aPINTOS, P. 700 1 $aBLANCO, O. 700 1 $aPLAZA, P. 700 1 $aSISQUELLA, M. 700 1 $aPASTORE, A. 700 1 $aLADO, J.
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